15 września 2024

Izabela szolc 16x9

Izabela szolc 16×9

Szanowny Panie Ministrze,

Czy znane są Panu antysemickie zachowania i działania o charakterze prześladowczym, których dopuszcza się Pana podwładny, przewodniczący Zarządu Regionu Łódzkiego Młodzi Nowocześni (tj. młodzieżówki Pana partii) Patryk Szreter? Czyny te wymierzone są we mnie, dziennikarkę i pisarkę i, co istotniejsze, w moją dobiegającą osiemdziesiątki mamę Zofię Szolc. Ich areną jest blok, w którym mieszkamy przy ulicy Hipotecznej w Łodzi – p. Szreter wraz z dziadkami jest naszym sąsiadem – a także urzędy i instytucje, bombardowane urojonymi i dość ekstrawaganckimi doniesieniami. Prędkość reakcji organów jednoznacznie sugeruje, że Patryk Szreter wykorzystuje kontakty, które nabył jako przewodniczący łódzkiej młodzieżówki Nowoczesnej (to jest jego kolejna kadencja na tym stanowisku), a także w charakterze asystenta społecznego przewodniczącego Rady Miejskiej w Łodzi pana Marcina Gołaszewskiego. Pana Gołaszewskiego zapewne Pan Minister kojarzy, chociażby dzięki jego słynnej wypowiedzi, że przy układaniu list w 2023 r. „został wydymany” przez kolegów z KO; kandydował też do sejmu z listy Nowoczesnej w roku 2015.

Proszę pozwolić, że odświeżę pamięć Pana Ministra. Poznał Pan Patryka Szretera w listopadzie 2021 r., w Łodzi. Odbywała się wtedy Konwencja Regionalna Nowoczesnej, w której Pan uczestniczył, co dokumentują zdjęcia. Jednym z punktów obrad były wybory władz regionalnych partii. Przewodniczącym został Marcin Gołaszewski, a szefem młodzieżówki – Patryk Szreter. Wraz z Panem, Panie Ministrze, na konwencji regionalnej byli: Pani Minister Katarzyna Lubnauer i wiceprzewodniczący Nowoczesnej, Pan Poseł Witold  Zembaczyński.

Pięć dni wcześniej młodzieżówka Nowoczesnej w Łodzi obchodziła Międzynarodowy Dzień Tolerancji, bogato okraszając swój facebookowy wpis zdjęciami ortodoksyjnych Żydów, przedstawicieli łódzkiego Kościoła, niepełnosprawnych dzieci i tęczowych par oraz seniorów: „Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Tolerancji. Z tej okazji życzymy Nam wszystkim, żebyśmy mogli żyć w zgodzie ze sobą, niezależnie od naszego wyznania, narodowości, orientacji, tożsamości czy poglądów. Pamiętajcie – Łódź od zawsze była wielokulturowym, różnorodnym miastem. Niech nasza tolerancja nigdy od nas nie odpłynie”. Od pana Szretera najwyraźniej odpłynęła.

A może przedstawiciel ugrupowania lansującego kapitalizm i liberalizm gospodarczy po prostu próbuje zrobić dobry interes? Osiedlowe wiewiórki informują mnie, że Patryk Szreter próbuje wykurzyć nas z mieszkania albo doprowadzić do naszej eksmisji, ponieważ chce je przejąć na własność – dzięki temu będzie blisko dziadków. Mieszkanie jest spółdzielcze lokatorskie (jako jedno z nielicznych – niewykupione), ale jego wartość rynkowa to około 400 000 zł. Problem w tym, że moja mama czuje się coraz gorzej, co znajduje realne odbicie w ilości leków, jakie przyjmuje.

Patryk Szreter nigdy nie próbował powstrzymać swojego dziadka, który gonił moją mamę po schodach z rykiem: „Parszywa Żydówica”. Był roznosicielem obelżywych karteczek, które pisał z babcią i wkładał nam w drzwi. Ostatnio zorganizował interwencję sanepidu w obstawie policji. Inspektorzy najpierw odwiedzili jego mieszkanie; jako pierwszy mógł zapoznać się z raportem pisanym poza naszym mieszkaniem (gdzie?), o czym radośnie poinformował nas tego samego dnia, wydzierając się przez balkon. Czy o serii donosów do spółdzielni, policji, straży miejskiej, MOPS też mam pisać? Czy Panu oszczędzić?

Panie Ministrze, oczekuję Pana interwencji, która ochroni moją mamę.

Wiem, że zadeklarował Pan Minister zrzeczenie się immunitetu w związku z dochodzeniem w sprawie wypadku na warszawskiej Saskiej Kępie, gdzie potrącił Pan 16-letnią rowerzystkę. Wierzę, że mamy taką samą optykę i wiemy, że jesteśmy odpowiedzialni przed swoimi sumieniami i przed tym, jak postrzegają nas bliscy i współpracownicy. Chronimy słabszych i tępimy niegodziwość.

Z wyrazami szacunku

Izabela Szolc